Učitelj

+ Њ В Краљ Петар !. Велики, Ослободилац 7

Он их је сам поучавао и давао им потребна знања као учитељ = ауто; дидакт. |. «1

Па и доцније кад је постао Краљ Србије у највећем јеку државних послова Он је налазио времена да се споразумева с наставницима ондашњег Престолонаследника а садашњег Краља Александра о његовом образовању. | |

Позната је ствар о интересовању Његовом за васпитање Његовог синовца кнеза Павла, По Његовој жељи кнезу Павлу је био одређен за васпитача један од бољих београдских учитеља.

_ Он је често долазио на часове и слушао предавања учитељева и испитивање принчево па би се покаткад и уплетао у разговор.

Краљ Петар се интересовао и унутарњим уређењем народних школа и наставом. Приликом пријема једне депутације учитељске скупштине он је износио своје погледе о настави у народној школи и шкољскоме надзору. Мило му је било кад је сазнао за данашњи напредак основне наставе у нас. Предлагао је да се само обрати већа брига националном васпитавању и да се предају у школама што више народне умошворине а нарочито јуначке песме. Жао му је било што се гусле у школи не чују и желео је да се уведу гусле у школу.

Посећивао је доста пута основне школе у Београду и унутрашњости кад год би му се дала прилика и интересовао се у опште за школски прилике и школски напредак. | ја VO

Краљ Петар је био велики у сваком погледу не само као владар, државник, човек, хришћанин и родитељ већ и као васпитач.

Слава му!

: Пок. Михаило Стефановић бив. школ. надзорник у Пожаревцу.