Učitelj

180 У лит

naše vojne Akademije, tipograle i dr. zanimania, dotle učitelii narodni poslanici nisu ni kandidati.

Ovim nećemo da kažemo da učiteli de treba da se meša и politiku da treba da. bude ravnodušni prema sv.ma pojavama koja. se oko njega dešavaju — ali učitelj ne treba da zapostavlja svoju školu na račun partiskog rada a u političkoi borbi treba da čuva najviše svoi ugled.

Mnogi učitelji, da ne kažemo svi, misle, da Učiteliska škola potpuno osposobljava ne samo za uč teliski posao, nego i za sve ostale poslove javnoga života. Ne treba nijednu školu potceniivati, ali za to opet ne treba ni preterivat. Ne treba zaboraviti da cvaki posao javnoga života predstavlja čitavu nauku, za koju treba i sposobnosti i rada, pa da se potpuno shvati. Svaki lajički rad vodi neuspehu i slomu.

| Jednosfranost učitelievog obrazovanja najviše s? ispoliava na prosvetnome polju. Dugo su učitelji kukali dok nisu uzeli u svoje ruke osnovnu nastavu, dok nisu postali školski nadzornici i naizad referenti Ministarstva Presvete. Pa šta imamo sad? Odličnih ocena puno, usp:ha nikakvog, pohađanje škole mizerno, a izdržavanie škola bedno i žalosno. | može se pogotovu slobodno reći da је školu i učitelja najviše ovakav učiteliski nadzor, koga mi imamo. Što kaže Kant: „Kad bi se deca davala na vaspitanje nekim viš m stvorovima, sa višim sposobnostima, onda bi i vaspitanje krenulo napred. Ali, pošto se predaju liudima sa istim sklonostima, na istom nivo-u, o napretku ne može biti govora. Taj je isti slučaji sa školskim nadzorom, ako ne i crnje i gore. Nainaprednijem učitelju može da postane nadzornik naigori učiteli, zato, što ie politička ličnost režima, zato što ima „odlične ocene“ (!), zato što

'lavira i previja kičmu, pa se to trpi i tolerira i očekuje se ioš

kakav napredak!.. O kakvom napretku, o kakvom stvaranju poleta za rad kod učitelia, tu ne može biti govora. Da, ali nama više leži na srcu partizanstvo, laskanie. previjanje meke kičme, nego ma kakav napredak... Sa ustanovljenjiem učiteliskog nadzora htelo se, da dobri, valjani istaknuti učitelii svojim radom u školi, budu

starešine školske, koje će mladim i neuputnim učiteljima davati

uputa u radu u školi I van ove, kao rutinirani i priznati radnici. · Ali, kako mogu davati upustva oni, koji i sami neznaju najosnovnije principe metodike, pedagogije i psihologije, oni, koji sem novina na dohvat ne pročitaju preko godine nijednu pedagošku novu knjigu!

SSSR A ONO SA GL ISO O ia." oka a ri 7 S