Učitelj

Učitelieva iičnost 179

vam ili ubijam nevine duše, koje su mi poverene? — Jesam Ни istini pravi učitelj ili samo prost zanatlija ? |

Nisu ovo sva pitanja, koja treba sebi de postavlja jedan dobar učiteli. Mi smo uvereni da, kad bi jedan učiteli svojim ra- · dom odgovorio i na ova pitanja, uspeha u školi mora biti. Ali. kad u'iteli postavtja sebi naipre pitanje,“ da on mora biti, mai silom, pa možda i bez zasluga, poštovan i cenjen od svoje okoline i onda, kad stalno ide stranputicom;'zatim, kad sebi postavlja pitanje, da on mora biti prva politička ližnost u selu i okolini; da on mora biti narodni poslanik pošto po to; da je on postao činovnik da malo radi, a mnogo uživa: — onda ga prva p tania, što njegov rad uzdižu iznad ostalih radova, nikad i ne zanimaju, te postaje običan, nevešt zanšžtlila i u svome poslu u školi i van ove. Od takvih učitelia na ovo sleduju ova pitanja: Zar učiteli ne sme da s bavi političkom? Zar on da ne iskoristi svoje po- · litićko pravo, te da bude i narodni poslarzik? Ili; možda ioš i gora pitanja: \svršio sam Učiteljsku školu i priznata mi je zrelosti sposobnost za rad; nadzornik me uvek ceni odlično i ko sme da mi kaže da n sam sposoban učitelj!..

Odista smo slušali ovakva pitanja i odgovore od svih tipova ove vrste, koji se, na žalost, u našoi zemlinajviše cene i nagrađuju. Ali, razgledaimo stvar malo dublie.

Često slušamo posle izbora iskaze, da se naš narod politički veoma lako zavede. To je istina. A koje kriv za ovo? Pored” ostalih, najveći deo odgovornosti nosi učitelj. Retko se koji stara politički da vaspita svoju sredinu, budući većinom i sam lajik u pr:ncipima stranke, čiji je on član. Otuda vidimo učitelia da ie čas liberal, pa demokrata, naprednjak, radikal, pa kad se svuda razočara komunist ili republikanac. 1] kad ovo vide njegovi dojučeranji „kardaši“, ako ne pođu za njim, oni onda počnu da rade otvoreno i tajno protivu njega, stvarajući mu razne nezgode i smicalice.

Lepo je, da i narodni učitelj bude narodni poslanik. Ali, za ovo dvadeset godina od kad su i učitelji narodni poslanici, šta ie prosveta dobila u njima od njih? Pri pretresanju prosvetnih pitanja najslabije su ih zustupal i branili oni. A tim su, istina ie cela, najdisciplinovaniji ćlanovi partijskih klubova! 1 dok vidimo na položajima ministara i ličnosti iz trgovačke branže, sa a diplomom