Učitelj

194 i Учитељ

ПА И НА ОМ АНИ И

састава само у препричавање. Тај систем пати још и од не“ достатака у развијању саморадње, он не побуђује творачку

машту. Али о томе после. Да би се ради стилског вежбања добило потребно гра-

диво — стварне представе и појмови — да би се ученику дала

могућност да на датим вежбањима, уједно са разноврсношћу речи, схвати и њихову животну садржину, — није доста да се само читају и тумаче речи, опет помоћу речи, него су ту потребне и друга средства, — ту је очигледност неизбежна. Очигледност у школама постиже се понајпре помоћу слика. Овде је реч о очигледној настави матерњег језика. Свакако, једва је могућно учинити да утисак вида буде приступачан појави речи. Како ће се, на пример, у слици показати веза измећу споредне и главне реченице 2 Очигледну наставу језика не треба тако разумети. Очигледност је само средство да се у деце створе нове стварне представе, да се оживе старе које она већ имају. Главне погодбе за усвајање језика лакше се остварују очигледношћу; „близина утиска и речи, њихова непосредна међусобна веза, и побуђивање оне емотивне реакције | која долази после свакога утиска ма колике јачине“, постиже се очигледношћу.

Сваки очигледан утисак подиже снагу, јачину, енергију, побуђује, доводи у покрет покретачко средиште говора, и после -"таквога утиска ученик лакше и брже налази речи и обрте који примљеноме утиску одговарају.

Метод очигледности у поучавању деце језику има доста дугу историју. Још Амоенс Коменски огледао је да га прак-

тички оствари У својој књизи „Видљиви свет у сликама“. Пе-

сталоци у својој чувеној књизи „Како Гертруда учи своју децу“

користио се бојеним полититажима као очигледним средством i, • у di

за развијање детињега говора. Своју „Књигу матери“ израдио

· је искључиво по методу очигледности. После Песталоција доста

брао је поникла обилна књижевност о очигледној настави, а упутства за учење матерњег језика састављана су по томе меTony. Код насу Русији начело очигледности у настави матер“ њег језика прихватио је педагог као што је Ушински. „Ако уђете у разред, — каже Ушински, — у коме се тешко долази

· + Бен.