Učitelj

Педагошки преглед 207

Њоме не руководи никакав централни организам, закони различитих држава се ограничавају да формишу "услове, сведене на минимум, које школа има да испуни, те да би могла примати законом одређену потпору; ови остављају одрешеве руке јавним властима и приватним установама у погледу. уређења · студија. > |

једно централно Одељење, створено Конгресом 1867 год. под именом Bureau ог Едисанол, придодато је Министарству Унутрашњих Дела. Та установа нема никакве извршне власти; она доприноси развитку опште просвете, израђујући статистике које опртавају карактеристике наставе, "ротпомажући ширење система организације и метода наставе, помажући стварање и образовање наставни«а. .

Индустријске и стручне школе стоје у моралној зависности од Биро-а за радиност. Те установе такође немају никакве извршне власти; оне потпомажу и подржавају људе добре воље за рад у њиховим творевинама, усавршавању, улепшавању и дотеривању радова на техничкој настави и васпитавању, не прописујући при том накакве системе и не намећући методе; оне остављају локалним и обласним потребама и надахнућу оснивача, заштитника и наставника бригу и одговорност да уреде и реше сва питања која се односе на њихову наставу. Спонтаност, разноврсност и изобиље идеја у методама опште наставе су ванредно велики; решења тако занимљивог проблема о духовном стварању и обравовању радника просто изненађују човека својом духовитошћу, новошћу и здравим смислом.

"Ни Америка, ни њеви становници, ни њене школе не могу бити одређене општим дефиницијама.

У једној истој држави п у једној истој вароши ми нисмо могли наћи две школе, где би мешоде и наставни програми били једни и исти. Постојање тих школа не залази дубоко У историју Сједињених Држава. Локална и наставничка иницијатива, одсуство већ у напред утврђених доктрина и метога, врло сужена контрола са стране, — све то у рукама наставника, жудних да чине нове опите и покушаје, омогућава разновреност система и зачина васпитавања. )

Хтети генералисати, сводити под општа правила у питању наставе, то је, другим речима, одмах изазивати сто различитих изузетака, зависних од околине и услова, и изводити. претеране и неприлагодљиве закључке који не · одговарају" стварности. С француског, Р. Ј. Максимовић -

|