Učitelj

Просветни преглед 213

ЕНГЛЕСКА

Енглеско удружење народних игара. — још 1911 године основато је у Лондону удружење са горњим називом, које је себи ставило у задатак да по народу шири народне игре и песме. За то је удружење до сада отворило неколико курсева на којима је спремило велики број наставника за такве игре и песме и пустило их у народ, да по народу оснивају школе за учење тих игара и песама, да држе предавања и конференције. Друштво издаје и добро уређен часопис: Тће Епglisch Folk dance Society's Journal“.

Удружење је прошле године приредило безброј јавних часова, концерата и утакмица већином по селима да би и на тај начин утицали на препорођај сеоског живота, јер као што то лист вели, данас се у селу највише осећа глад и жеђ али само од душе. Највећи поборници друштва су учитељи и учитељице и на њиховим плећима почива скоро цео покрет. Сви листови и часописи похваљују рад удружења на а пољу и придају му нарочите симпатије.

Ро

ПОЉСКА

За школску хигијену. — Слсбодна Пољска за врло кратко време свога живота учинила је велике напретке на вољу школске хигијене и физичког васпитања.

· Министар Просвете на Учитељској Скупштини одржатој априла месеца 1919 године изјавио је следеће:

1) Физичко васпитање има исту важност каои интелектуално васпитање и школа треба да развије код детета максимум његових интелектуалних, моралних и физичких снага,

2) Школа треба да сачува дете од свих штетних последица које произлазе бављењем у њој и од сувишног интелектуалног рада у доба развића организма.

3) Школа треба да научи децу о хигијенским правилима и да развије код њих хигијенске навике, које ће умањити штетан угицај околине у којој живе. |

4) Школа треба да развије физичке снаге ученика.

5) С погледом на физичко васпитање, учитељ је сарадник школског лекара.

6) Признавајући важност организација малих четника и.

Учнтељ 4