Učitelj

74

214 Учитељ

њихов утицај на морални, интелектуални и физички развитак деце школа има да помаже све спортске вежбе таквих организација. O испуњењу свих ових тачака брине се секција за школску хигијену и физичко васпитање, која стоји под Министарством Просвете.

У Пољској је огромна оскудица за школским зградама. Само у бившој руској Пољској требало је 10000 зграда за

основне школе, Данас је та потреба много већа јер је Пољска

за време рата изгубила скоро све своје зграде и Народна Скупштина одредила је за ову годину 30 милиона марака за подизање модерних школских зграда. Министарство је пак одредило једну комисију од виђенијих архитеката, педагога и школских лекара, која има да изради план за подизање тих школа.

Министарство Просвете поред тога предузело је мере против преоптерећења у школама са рационалним програмима који базирају на дечјој психологији и забранило је задавање задатака деци ван школе. У основне школе уведен је ручни рад, гимнастика и ескурзије као дечје игре.

За спрему наставника за физнчка вежбања Министарство је организовало нарочите курсеве, којих сада има повише а ; отворило је и једну школу, која траје три године, за спрењу директора и инспектора за физичко васпитање.

= | ЧЕХО-СЛОВАЧКА |

Школске колоније, — И Чехо-Словачка почела је да оснива школске летње колоније и да за време распуста шаље слабу и сиромашну децу на чист ваздух ради опорављања. Варош Праг испослала је 1800 деце на чист ваздух а ЧехоСловачки Црвени Крст организовао је 44 таквих колонијаиу свакој колонији може да стане 40—1000 деце или укупно 10.000 ученика, који ће остати у колонији најмање 4 недеље.

* РУСИЈА

Више школе у Русији. — Структура руских Универзитета данас је радикално промењена декретима од 1 августа