Učitelj

218. | Учитељ

Б» СТРАНИХ.

Књига Д-р Густава Ле-Бона: Psychologie de education.

Нашем Читалачком свету добро познати: писац Д-р Густав Ле- Бон, чије су књиге: психологија гомиле, мишљења и веровања, Француска револуција и неки одељци политичке психологије преведене са француског на српски написао је и једну књигу из области васпитања под именом психологија васпитања.

Књига је писана на Француском језику још: пре Европског конфликта.

Та је књига недовољно запажена од нашег школског“ света а књига је од неизмерне вредности како по дубини мисли: тако и по, оригиналности и јасноћи са којом се мисли износе. ·

_У књизи провејавају идеје које се налазе и у другим пишчевим књигама које третирају питања из области психоло-. гије појединаца масе. | Писац тражи свима појавама узроке у невидљивом свету“ —- на дну психе где са елаборирају осећања: која су главни: покретачи и масе.

_ Покушаћемо да изнесемо главне идеје које доминирају. КЊИГОМ. | |

Књига је једна оштра критика Француског система васпитања а поглавито универзитета од којих, како. писац, вели: све зло долази.

Циљ је да покаже невидљиве узроке који леже у психошкој природи индивидуе И масе и који 3. главна сметња да се реформа школе неможе извести.

Школа не ствара људе слободне за живот вели писац. Она не развија ниједну друштвену моћ осим меморије. Све се учење састоји у гомилању знања путем меморије и тако стечено знање преставља један мнемотехнички багаж. Живи се у: заблуди да се знање путем меморије стиче и. у свести задржава и отуда ако школа не даје повољне резултате криви су програми и они се мењају. Међутим са скоро истим програмима други су народи постигли грандиозне резултате.

Узрок томе неуспеху не лежи у програмима већ у методама којима се предаје. |

Почев од универзитета па свуда. на ниже знање се предаје путем меморије. Ту ђак преставља рецептер.а професор» фонограф.