Učitelj

Књижевни преглед 221

Развијање морала то је развијање осећање и то афективних. Та осећања имају своју логику афективну, која је независна од интелектуалне.

Морално васпитање има да базира на искуству, а никако ва правилима из књига. Учењем правила моралних не учи се морал.

За развијање морала средства.су: имитација, сугестија, престиж, пример. Резоновање и дискусију треба потпуно олбацити.

Религија и морал немају ничег заједничког. Развијањем религиских осећања не развијају се морална осећања. Религиска осећања спадају у групу мистичних а морална у групу афектинних осећања. И једна и друга имају своје логике независне једна од друге. у = 1 ж

Као најбоље васпитање писац износи американско. Њему имају Американци да захвале за њихов технички и културни прогрес. | Mecro причања, рецитовања и теорисања долази стварни рад и то ручни рад, цртање, скицирања, рад у башти, раду лабораторију ит. д.

Физички напор свуда предходи психичком или га прати.

Најапстрактније се науке тамо предају у конкректној форми. Тако на пр. географија је манипулација, литература је погао лабораторије — скицирања и моделовања. У лабораторији ђак отима правило од апарата. Учење је савлађивање сметње. У колико се даље иде у толико су сметње веће и циљ даљи. Све-то ђак сам ради да би добио вољу која се само „акцијом развија. Тако се развијају и душевне моћи: опсерва„ције, расуђивање, истрајност, самопоуздање, и т. д. Свуда је "принцип стварање, а циљ је да се реализује напор.

Тежња је Американског васпитања да створи људе, који "ће се моћи наћи потпуно сами у свету без ичије помоћи. Осло"бодити осећања и мисли сваког туторства. Владај собом а не познај себе — начело је код Американског васпитања, ·

Са таквим васпитањем створен је култ раду. Рад се цени -а не презире, и тиме се иде на то да се реши социјални про"блем — брисање свију диференција класа.