Učitelj

220 Учитељ

писац независни од програма и могу се код свију програма применити.

Од свију метода пак најгора је мнНемотехничка која доминира у нашим школама. Њоме се убија а не развија дух.

Треба знати како улази знање у свест и како се тамо задржава. Пут је од свесних асоцијација иде се ка несвесним и то сопственим вежбањем и искуством. Знање је тек онда својина духа када је постало несвесно. Сва је вештина у томе да се начини да оно што је свесно постане несвесно (Редисаноп est Part de faire passer le conscient dans lincoscient)

То је основни принцип на коме почива целокупна настава · и васпитање. На томе се принципу стварају инстикти код животиња и фомирају карактери код народа. Тим се начином стварају рафлекси и навике а то је кула светитеља у васпитању. Пијанист када учи свирати у почетку је свестан сваког покрета прста и тек онда је научио када се сви покрети несвесно изводе. Знати пак сва музичка правила не значи и знати свирати.

=

=

* =

Морално је васпитање основ свету. Чим се морал у друштву дисоцира, дисоцирају се и све везе друштвене зграде. Од тога да ли друштво има морално и карактерно јаке људе зависи и његов прогрес, јачина тога друштва и опстанак његов. Вредност човека није у знању већу карактеру. Код васпитања је иста метода од свеснога ићи ка несвесноме. Стварати вештачки навике и рефлексе који ће постати саставни део карактера или ће умањити и ослабити старе навике и рефлексе. Васпитање има да створи нове или модофикује старе наслеЂене рефлексе и навике. Формирење карактера, развијање друштвених моћи; опсервације, расуђивања. рефлексије, самопоуздање, енергичности и др. треба да буде циљ васпитању а све то путем сопственог искуства и вежбања. То је оно што латинска раса не може да разуме вели писац. |

Код моралног васпитања највћи утицај има средина. Заблуда је наше школе што мисли да развијењем интелекта богаћењем знањем, развија морал. |

Морал код кога се резонује најслабији је. Њега ће први поветарац интереса повити. Морал је тек онда стабилан када је прешао у навику и постао несвестан.