Učitelj

Психологија

'407

svjetla, a često ni petroleuma, on: se služi svijećom, piše na kakvoj daski, pognut, možda gladan, a najviše puta nezadovoljan svojim zivotnim prilikama. Otimlje se od posla, na koji ga roditelji gone, jer to traže ili domaće imućstvene · prilike ili surovost njihova, i sjoda da radi svoju zadaću. 1 te se zadaće donose u školu dogotovliene i to pisane uz najteže prilike i što je glavno mnogosu puta bolie. no one djece koja imaju sve povolištine: imućnih i. nježuih roditelja.

Zar tu nije primijenjena hotimična, svojevoljna pažnia! Pa zar se ta latentna i vrlo korisna sposoboost učenika ne bi trebala. da sistematski obrazuje u našim školama? |

7 Ббугетсе ве. =

МЕТОДИНА

Јов. П. Јовановић. О буквару. Поводом предавања г. Мих. Јовића о буквару на збору а београдских учитеља.

“ На збору београдских учитеља 29. јануара изложио је предавач, г. М. Јовић, стари београдски учитељ, дугогодишњи. наставник у 1 раз. основне школе, и писац буквара, своје назоре о томе: на којим принципима треба да је израђен буквар, па да он може послужити као добро срество за извођење почетне наставе из матерњега језика, из читања и писања.

Предавање г; Јовића имало је више емпирички но научни карактер. Он је изложио своје мишљење како треба да је израђен буквар, које је мишљење стекао дугогодишњим личним. опажањима и искуством на практичном раду у извођењу почегне наставе у читању и писању.

Приликом овога предавања говорио је и г. Јован Ђ. Јовановић, школски надзорник у Београду и професор педагогике. Његово излагање мисли о истом предмету имало је, обрнуто. г. Јовићевом излагању, више научни но емпирички карактер.

Слушаоци су оба излагања пратили са интересовањем, јер је и сам предмет излагања био интересантан за слушаоце: учитеље.