Učitelj

-408 Учитељ

Писац ових редова изложио је том приликом своје мишљење о томе: да ли је буквар, као ђачка књига, добро и корисно наставно средство за рационално извођење почетне наставе из читања и писања у ! разреду основне школе2

Има учитеља који се не служе букваром као ђачком књисом у извођењу почетне наставе из читања и писања у основној школи. Они су буквар, као ђачку књигу, одбацили сасвим из употребе у школи јер су уверени да им буквар, као Бачка књига, више одмаже, но што им помаже у рационалном извоЂењу почетне наставе у читању и писању; да им буквар, као ђачка књига, задаје много више посла и труда у извођењу ове наставе, а уз то им и отежава и успорава успех.

Као што се зна, највећа тешкоћа у извођењу почетне наставе из читања у основној школи је шчитавање, а која се "савлађује вежбањем ђака у шчитавању. Та вежбања изводе се обично на овај начин: учитељ позове једнога ђака да шчитава из буквара, а осталима нареди да пазе у своје букваре, и да прстом показују речи које прозвани ђак шчитава. Али кад учитељ пође да проконтролише и да се увери да ли сваки ђак прстом или писаљком показује баш ону реч коју прозвани ђак шчитава, он се увери, да скоро ни један ђак не показује речи које се шчитавају. У то се уверио сваки учитељ, који је обраЋао пажњу на ово. То значи да деца првога разреда основне школе не могу у својим букварима тачно пратити шчитавање, и онда се вежбања у шчитавању не могу изводити у школи помоћу ђачких буквара.

Учитељи коју су дошли до уверења да деца првога разреда не могу у својим букварима тачно пратити и тачно показивати речи које се шчитавају, и да се вежбања у шчитавању не могу изводити помоћу буквара, одбацили су буквар, па су узели друго, боље срество. Они пре часа шчитавања јтиспишу на школској табли све речи са дотичне стране из буквара, па вежбања у шчитавању изводе помоћу исписаних речи на школској табли на овај начин: учитељ позове једнога ђака код табле, и нареди да ђак показујући штапићем речи на школској табли шчитава, о остали да пазе. Вежбања у шчитавању на школској табли изводе се шчитавањем речи по реду како су написане а и преко реда. један ученик показује и ишчитава уфречи у једном реду, други у другом, трећи у трећем реду, итд.

„SOON U а а а