Učitelj

Методика 411

једна стара заблуда, коју као заблуду треба једном одбацити, па ослободити и учитеље и ученике од једне велике муке.

__У решавању питања: да ли буквар може или не може служити као ђачка књига, не може бити подвојених мишљења. Њега може експерименталним путем решити сваки учитељ првога разреда. Кад се учитељ на часу испитавања помоћу буквара увери да сва деца у разреду не могу у својим букварима тачно показивати ону реч, која се том моменту ишчитава, онда је самим тим очигледно и неоспорно доказује и утврђује факт: да буквар као ђачка књига, па ма он био израђен на најбољим научним основима, не може служити као срество за извсђење наставе у шчитавању, и онда га не треба ни употребљгвати каа ђачку књигу.

Може се рећи да је буквар као ђачка књига потребан за вежбање ђака у шчитавању код куће. Прави учитељ тако што не може рећи, јер, прво, деца првога разреда основне школе, која су тек пошла у школу, не могу се сама вежбати код кућа, а друго, вежбања ушчитавању не могу се никад изводити без руководства разреднога учитеља. То је посао који се може успешно изводити само у школи на часу, и само под руководством разреднога учитеља. Родитељи, или старија браћа и сестре, могу и овом случају више одмаћи, него помоћи.

Против одбацивања буквара као ђачке књиге устаће, разуме се, сви писци и издавачи буквара, али на њих се не треба ни освртати, јер у томе случају они се не јављају као заштитници наставе, већ као заштитници својих мислих материјалних интереса.

Као што треба одбацити буквар као ђачку књигу, исто тако треба одбацити и саму реч буквар из употребе. Реч буквар није српска. Први буквари донешени су код нас из Русије, па је пренета и руска реч буквар. Реч буква у руском језику значи слово или писме, према томе реч буквар означава књигу _ која садржи сва слова или писмена. Реч слово у руском језику значи реч, и према томе реч словар означава књигу која садржи све речи, дакле речник. Кад се оно, што у руском значи реч буква, у српском језику каже слово, онда и ономе, што садржи сва слова наше азбуке, РБ дати српски назив, а то је словарица.