Učitelj

420 Учитељ | MI E | TOON ___ a тет, кога походе студенти из Египта па и Месопотамије и који је нарочито сгворен у циљу културне пропаганде. Овај је Универзитет основао 1866 године D-r.. Daniel Bliss ya npMnook Америчке Мисије у Сирији а данас припада држави вароши Њујорка, |

Универзитет располаже са 26 најмодернијих зграда, које су коштале огромну суму новаца и са 26 наставника, који станују у локалима универзитетских зграда. Ту су најмодер _није учионице са свима наставним потребама и Универзитет још располаже са 10 лабораторијума, 8 музеја и 5 клиника.

Универзитет прима младиће од најмање 12. године у тако звану „Припремну школу“ из које после 5 година студирања долазе на прави Универзитет, (Он разполаже са довољно земљишта за спортове сваке врсте од којих је настава пливања обавезна. Највећи део ученика станује у самој школској згради, где имају све потребе и само суботом после подне имају излаз у варош. Огромне суме новаца троше се на:њихове потребе и њихово издржавање и за све то Америка апсолутно не жали. Ученици су у религиском погледу са свим слободни и могу да исповедају коју год хоће веру, али су обавезни да слушају лекције из протестантске вере и да присуствују њиховом богослужењу.

Професори су већим делом из Америке и они чешће походе своју Отаџбину, одакле преносе све новине индустријског и културног живота. Предавања: су у прво време држана на арапском језику а сада искључиво на енглеском Од страних језика учи се само Француски па и он не тако много.

j P. M. Cr,

НЊИЈНЕВНИ ПРЕГЛЕД

А. Герлахљ. Какљ преподаватђ дбтамђљ ариеметику вљ духБ творческаго воспитанја |. вел 8 СЕР. 48. М. 1911. (Може се добити у руским књижарама у Београду по цени од 10. дин.). (Свршетак).

Ми смо се старали, вели писац, да наставу рачуна учивимо што пријатнијом за ученика, полазећи од поставке да рачунска вежбања треба почети кад се за њих развије интерес