Učitelj

-426 Учитељ

Др. Влад. Пешковић. Манастир Раваница. Београд, 1922 г. стр. 77. слика 36 цена 20 дин. Издавачка књижарница Напредак. Штампарија 2 (сигурно нека Бечка 2) Народни музеј у Београду. Српски споменици !.

Љубитеље српске културне прошлости — нарочито..за "време српске државе “у средњем веку — појава овог делцета мора истински да обргдује. ,

T. IlerkoBHh je noaHaT KaO CTpyubak 8a OBa питања, те његово дело има не само општи но и научни значај.

Делце има следеће одељке: хисторија, архитектура (основа и структура, декорација), живопис (иконографија, анализа стила орнаментика), прилог: хрисовуља кнеза Лазара у Врднику.

Будућа издања оваква зависиће, не толико од стручне сарадње, колико од читалачке публике, која ће куповином ових дела помоћи овако један похвалан подухват. Учитељи овде морају да предњаче.

Очекивати је, да се у неком наредном издању изнесе у већој светлости рад српских цршачких школа, њихових учитеља и метода рада — пошто то за нас представља нарочити интерес. М. Р. М.

Српско Косово. Год. Ш. Бр. 1. 1922 г. Кос. Митровица.

Већ је трећа година како излази у Косовској Митровици "Српеко Косово, лист намењен омладини и народном просвећивању. Не претендујући на какве веће књижевне претензије овај лисг прикупља око себе све снаге које су вољне помоћи "задатак листа, који је свакако похвалан. У њему се може прочитати лепих ствари, доста популарно писаних, без веће литерарне вредности, за тим народних умотворина и забележака о народу и земљи нашој. Цена му је 40 дин. годишње а излази 2 пута месечно.

Народни пријатељ. Год !. Београд 1922 г. издаје и уређује Дим. Ј. Стојановић. Од нове године отпочео је излазити лист за народно просвећивање у Београду под горњим насловом. Потреба оваког једног листа осећала се је одавно у нашем народу те је у изгледу даће се продужити с већим полетом ·_ рад на народном просвећивању онде где је пре ратова за ослобођење и уједињење започет.

о а ба а а а а