Učitelj

Краћи прикази 427

„Ђуб. М. Прошић. Медагошка питања. Књига друга. Београд 1922. Стр. 156. Наш познати педагошки радник г. Љуб. Протић штампао је и другу књигу својих расправа о разним педагошким питањима, у издању књижаре Геце Кона у Београду — почетком ове године. Ми ћемо се у наредном броју „Учитеља“ осврнути и на ову појаву опширније а за сада, регистрирајући је, можемо само констатовати да нам је Г. Протић и овом књигом дао лепих прилога за расвегљавање разних педагошких питања, која су од нарочитог интереса и актуелне важности. Подстицај за ову као и за прву књигу како вели писац дали су му учитељи из округа подринског, који су држали свој окружни збор 5 октобра прошле године у Ковиљачи, на коме је г. Протић држао предавање о родитељским вечерима. На збору је изјављена жеља да се ово предавање штампа. Одазивајући се тој жељи учитеља Г. Протић је додао још неколико ствари и тако је постала ова књига. Неке су од ових расправа штампане у „Просв. Гласнику“, „Учитељу“, „Наставнику“, Гласнику Проф, Друштва а једна је штампана раније у „Zeitschrift fir Philosophei und Pidagogik“ још 1899 г. а сад је овде преведена.

Препоручујемо је учитељима и ђачким родитељима.

Цена на корицама није означена (2)

Станоје М. Мијатовић. Школска Администрација. Издање Учитељске књижаре „Натошевић“ у Н. Саду. Цена 5 дин. Препоручујемо учитељима ову врло практичну књигу за упознавање и рад са школ. администрацијом. У књизи су врло лепи упути и формулари за практично извођење администрације, Како се у нашим учитељским школама ученици врло мало, или готово никако, немају прилике да се упознају са школ. законом и школском администрацијом, те је ова књига врло добро дошла млађим учитељима који, ступајући у учитељску службу, имају да раде не само у школи већ и да врше административне школске послове и руководе радом школских одбора. Цена није претерана.

Зар. Р. Поповић. Приповетке из Старе Србије. Бео град. Изд. књижаре Геце Кона. 1922. Стр. 191. Цена2 Наш познати приповедач Зар. Р. Поповић, који нам је дао до сад