Učitelj

428 Учитељ

већи број ванреднс добро потревљених типова из наше Јужве Србије —- из његовог завичаја — и који је умео с великом топлином и родољубивим осећањем да изнесе живот наших Старо Србијанаца из прошлога века, штампао је и у овој збирци три нове, лепе приповетке. То су Неоплакани гроб, Патник и Сутка. Читаоци његових слика из Старе Србије, пред Косовом. и Српске борије потражиће и сами ову нову књигу г. Поповића а онима који нису имали прилике да прочитају ма коју од његових топлих приповедака препоручујемо да се из ове збирке упознају с писцем.

Цена на књизи није означена.

Мисао, књижевни социјални лист. Уредник Д-р Ранко Младеновић. Год. ЈУ. Београд 1922 год. „Мисао“ излази два пута месечно у свескама од 5 табака. Овај је часопис достигао висок реноме. Садржи врло лепу и одабрану лектиру из. свих грана научних, поред лепих белестричних ствари, које су заступљене у сваком броју. У књижевном прегледу пропраћа. стручно новије појаве у нашој књижевности, а прати редовно. и економско-привредни развитак наше земље. Заступљена је и позоришна критика и музичка литература. Препоручујемо га. нашим учитељима уверавајући их да ће у њему наћи лепе забаве и градива за своје усавршавање. Министарство Просветеје одобрило и препоручило да се и за школе набавља.

Годишња цена је овом часопису 100 динара.

Претплата се шаље Администрацији Ресавска ул. бр. 4Београд. Просветни Гласник, службени орган Министарства Просвете. Број 1. Јануар 1922 г. Год. ХХХЈХ. Овом свеском „Просветни Гласник“ ушао је у 39 годину свога излажења. Поред службеног дела „Просв. Гласник“ садржи у овој свесци чланке: Глумачка школа, Ћирило и Методије и њихова делатност, Нижа. средња школа, Бергсонова философија, Средња школа у Кргаљевини, Књижевни преглед, Оцене и прикази, Белешке, Библиографија. Годишња му је цена 80 динара.