Učitelj

430 Учитељ

тељице језика, ручних радова, учитељице вештина (цртање, певање и гимнастика).

Члански улог износи за учитељице без места и пензиснисане 25 круна годишње, а за учитељице у служби улог износи 30, 35, 40, 50, 60 и 70 круна годишње с обзиром на величину плате дотичне учитељице, а лист се разашиље бесплатно.

Седнице управнога одбора држе се редовно сваке прве суботе у месецу.

Управа је подељена на 6 секција: организаторска, правна, реформна, за продужно школовање женскиња, финансијска, редакциона. По окрузима постоје пододбори.

Лист уређује А. Кантова, учитељица у Прагу. јпј.

Saliwiirk, Erziehung durch die Kunst. Leipzig, Nemnich. · Цена брош. 550 Мк. повез 7 МК. Основни принцип аутора овог дела почива на томе да је уметност као средство за васпитање равноправно с науком. Дакле уметност је важна исто тако при васпитању као и знања које пружају науке и она мора стајати у истом реду са науком. У првом делу је уметност израђена као игра, слика, израз; неговање уметности као задатак васпитања. Други део пак расветљује одношаје поједтвих вештина (игре, музике, поезије, образовне уметности) у погледу на васпитање у школи, кући и друштву. Третирање је научно и чини свуда утисак искусног учитеља, који јасно уме да изложи оно што се хоће васпитањем да постигне.

Kornelius, Elementargesetze дег бИдепде Кипзте. Гејр- . 218. Тецрпег. Цена 37.50 МК.

У Немачкој постоји читава литература о уметничком вгспитавању, које код нас, на жалост није још ни мало обрађивано. Писац овог капиталног дела полазећи од основног захтева да све што спада у уметнички круг рада у области образовне уметности, за задовољење ока, приказује практичном применом, у примеру и разлозима који се противе, како се рад резултује из ових захтева елементарних закона уметничког стварања у сликарству, пластици, архитектури, графици, занатском и индустријском уметничком раду. Ово дело доприноси и решењу питања о одстрањењу грешака модерног вежбања у уметно-