Učitelj

Краћи прикази 429

Војнички Гласник, издање Министарства Војног и Морнарице. Београд. Год. Ш, Бр. [и 2. Уредник коњич. потпуковник Вел. Драгашевић.

Ово је већ трећа година од како излази овај одлично уређивани месечник, који је намењен за просвећивање народно у војсци али који треба да се рашири у најширим слојевима народним по целој нашој држави. То он потпуно заслужује својом одабраном, популарном и родољубивом садржином. На листу сарађују многи наши виђени књижевници. Доноси чланке, песме, приче и остале саставе и ћирилицом и латиницом аи у словеначком дијалекту, а прати у књижевним приказима и појаве новијих књига, које препоручује.

Војницима се овај лист бесплатно раздаје а за остале читаоце је годишња цена 24 дин.

Ово је прави лист за народно просвећивање и неговање националне свести.

Препоручујемо га са задовољством.

Б) СТРАНИХ Нови чески учитељски лист

1151 ЗагиХет! Сезкозгоуепзкућ ОСтејек, лист Удружења Чехословачких учитељица. Под овим насловом почео је излазити од почетка ове године у Прагу нов учитељски лист, као орган удружења свих учитељица у Чехословачкој Републици.

Оснивање удружења чехословачких учитељица и појава овога листа као њиховога органа, не значи одвајање чехословачких учитељица од чехословачких учитеља и од спште учи· тељске организације у Чехословачкој Републици. Чехословачке учитељице су у исто време и чланови Чехословачке Учишељске Заједнице, односно Удружење Чехословачких Учитељица је саставни део ове опште чехословачке учитељске организације.

На челу ове нове организације чехословачких учитељица стоји управни одбор, под председништвом Францишке Пламинкове, учитељице у Прагу.

Члан ове организације може бити свака женска која носи име учитељице, а то су: учитељице забавишта (материнских школа), основних школа, грађанских и средњих школа, учи-_

# У Ческој се и наставници и наставнице средњих школа називају учитељима.

Учитељ ~ | 5