Učitelj

Школска администрација 499

штински, купе и школски. Тога ради потребно је а) да се, у споразуму са Министром Унутрашњих Дела, упути распис свима среским начелницима да према оним општинским председницима и благајницима који се не предвиђавају чл. 157. тач. 4. зак. 0 општинама строго поступи по чл. 157. став |. поменутог закона; б) да се у споразуму са Министром Финансија упути распис свима општинским властима и гореским одељењима да општински благајници при предаји порезе поднесу и акт од дотичног управитеља школе колики је буџет школски и колико је предато школи на име њеног издржавања, како би пореска одељења према томе и општинском буџету и целокупном општинском приходу уверила се, да ли је школи предат њен сразмерни припадајући део; па ако се увере да није, онда такве општинске председнике и благајнике достављају среском начелнику, да према њима поступи по чл. 157. став !, закона о општинама. А да се то у будуће не би дешавало потребно је да пореска одељења таквим општинским властима издају наредбу да у будуће целокупан општински приход не смеју трошити већ га целокупног имају донети пореском одељењу приликом прве предаје порезе, које ће извршити правилну поделу, и школи дати њен сразмерни припадајући део.

Да би се ове неправилности избегле, и школе долазиле до својих потреба, најбоље је да издржавање школе пређе на државу. Али ако се то из извесних разлога не може учинити налазим да је неопходно потребно да се школским надзорницима даде законско право да они кажњавају одговорне општинске часнике, који неправилно неуредно купе и предају школске приходе. |

Нека се само таква законска одредба унесе, па ће нами издржавање школа бити много и мвого боље и уредније.

Нека ми је допуштено да изнесем које су законске одребе у данашњим законима добре, те их и даље треба задржати, ако се мисли да издржавање школе и даље остане општинама, Ге су одредбе: што се школски прирез не купи засебно, одвојено, већ се школски буџет сматра као саставни део ' општинског буџета, и што се школи има давати од целокупног општинског прихода њен срезмерни припадајући део. Ето зашто.

Пре ове законске одредбе наше основне школе издржавале су се искључиво од приреза. Како се овај прирез није