Učitelj

500 · Учитељ

купио да августа месеца, то ни школе нису примале прирез до овога месеца, већ су за то време животариле. Са оваквим законским одредбама је сгда сасвим друкчије. Како нема ни једне општине да нема никаквих прихода сем приреза, као прихода од такса, акциса, аренде и др., то све те приходе општина задржавала за своје потребе, а школа је имала да чека август на прирез. Тако је овом законском одредбом створена могућност, да свака школа сваког месеца прима ма и најмању суму.

А што многе школе и поред ове јасне законске одредбе нису добиле свој ·сразмерни припадајући део, кривица је до оних, који имају право, а неће да настану, да се поменуте законске одредбе и примењују.

Ако би се у погледу издржавања народних школа, по предлогу Главног Одбора Учит. удружења, установио општи „Школски Фонд“ за издржавање школа, онда би то био велики назадак. Назадак с тога: а) што би се школе опет издржавале од приреза који се не би купио до августа и 6) што се тај прирез никад не би могао сав скупити, као што се ни пореза никад сва не прикупи. А овако нису ретки случајеви да многи ваљани општински председници пре свршетка рачунске године из свих општинских прихода измире школу по буџету и оно што остане неприкупљено пада на терет општинског буџета.

Ако хоћемо, да нам се школе уредно снабдевају, школски се буџети ни у ком случају не смеју дакле одвајати од општин· ског, он треба и мора да остане као саставни део општинског буџета, јер само на тај начин моћи ћемо с општином делити целокупне општинске приходе а и прирез ће се уредније купити.

— Наставиће се —

ПЕДАГОШНИ ПРЕГЛЕД

? Школа сунца

А. Дауге

Недавно је изашла књига на немачком језику под насло: вом Зоппепзећие — Школа сунца. Истина, таква школа „пуна цвећа и музике“ — нигде не постоји. Она само постоји у ауторовој фантазији. Нема још на свету такве школе, у ксјој