Učitelj

498 Учитељ

део свога прихода то се да правдати у неколико општим придикама које су наступиле после ових ратова. Имајући те прилике у виду, нисам ни тражио да се узме на одговори један општински часник зашто не купи за школу прирез или пак зашто је мало прикупио. Полазио сам од тога: ако народ. нема и не може да да држави сав порез, округу и срезу сав прирез неумесно је захтевати да се према школи изузетно поступа, него ако трпи држава, округ, срез општина нека трпи и школа.

Али сам зато с правом тражио, да се школи даде оном онолико колико је народ већ дао, а општ. власти нису предане школи, већ су и онај део који школи припада задржавали за себе.

Познато је да је школски буџет саставни део општ. буџета и да се према томе школ. прирез не купи одвојено (има изузетака — Врело, Вукона — код оних политичких општина. које имају више школа, али су оне ипак дужне да купе сразмерно како општ. тако и школ. прирез, а не да купе само општ. прирез а школски никако или врло мало) већ се школ. буџет сматра као једна буџетска позиција расхода општинског буџета. Према томе, а на основи чл. 157. тач. 4. зак. о општин. општинске власти су дужне да од свих општ. прихода дају школи њен сразмерни припадајући део од цел. општ. прихода, што скоро све општине овог школског среза, и поред свих мера које сам предузимао нису учиниле. Ово се апсолутно ничим не да правдати до немарношћу и несавесношћу одговорних општинских часника и непримењивања чл. 157. тач. 4. зак. о општинама. Ако се ово овако и даље продужи, онда је илузоран чл. 157. тач. 1 и 4 зак о општинама и општинским властима стоји до воље хоће ли и колико давати школи од онога што прикупе.

Нека ми је допуштено да изнесем какве су мере требали предузети па да нам школе и по садашњим законима и овим изузешним приликама. не оскудевају бар у најважнијим својим потребама: нека се само осигура потпуно примењивање чл. 157. т. 4. зак. о општинама (да школи дају њен сразмерни део од целокупног општ. прихода), па ће школа одмах доћи до својих потреба, јер се зна, да општинске власти ради себе и својих плата морају да купе општински прирез, а купећи оп-