Učitelj

Просветни преглед 509

Isto tako u Brsu |e otvorena jedna pedagoška škola sa predavanjima univerzitetskog karaktera. Predavanja su počela 1. oktobra 1921. god. i trajaće do kraja god ne. Predavanja drže profesori Univerziteta i sama organizacija škole je na najmodernijoj osnovi.

= НЕМАЧКА Интересантна статистика,

Један немачки педагошки часопис донео је ту скоро једну интересантну просветну статистику. Из ње износимо ово:

Обавезно основно школовање завеле су све културне државе Европе и Америке, само је настава необавезна у Белгији, Холандији, Норвешкој и Колумбији (Америка).

Деца полазе у школу у 6 години у овим државама: Алжир, Аргентина, Аустрија, Баварска, Белгија, Бразилија, Финландија, Француска, Јапан, Италија, Мексико, Холандија, Перу, · Португалија, Салвадор, Шпанија, у 23 америчке Сједињене државе и у већини аустралијанских државица. У седмој години деца полазе у школу у 2 америчке Сједињ. државе, Виртембергу, Данској, Новој Холандији и Тасманији. У осмој години у Норвешкој, Саксонској и једној америчкој сједињеној држави. У деветој години деца полазе у школу у Шведској.

У четвртој години деца полазе у школу у 5 држава америчких а у петој години у 15 сједињених америчких држава, у Канади, Грчкој и Енглеској.

Телесне казне дозвољене су по- школама у Аустрији, Данској, Немачкој, Енглеској, Норвешкој, Шведској и неким сједињеним америчким државицама. Само су у Берлину забрањене по женским школама преко 10 година. А забрањене су по школама у Белгији, Бразилији, Финландији, Француској, Јапану, Италији, Холандији, Шпанији, Швајцарској и Њујорку.

=

ШВАЈЦАРСКА

Интернационална канцеларија за школе на отвореном простору Пошто се у свима земљама правилно схватио огромни значај школа на отвореном простору, то се нашло за потребно да се у Швајцарској оснује нарочита интернационална канцеУчитељ 5