Učitelj

510 Учитељ

ларија за те школе, која ће давати свима заинтерееованима објашњења о установи и њиховом значају. Та се канцеларија за сад налази у УШаг5 зшг Вех — Сатопе Мапа у Швајцарској и она је дошла у везу са свима таквим школама у иностранству. Код те канцеларије могу се сазнати колико таквих школа данас постоји на свету, каква је њихова организација, њихов циљ и какви су ресултати до сада добијени радом у тим школама. Канцеларија шаље на захтев сва објашњења и прима све корисне савете, који се односе на организацију таквих школа. - i ИТАЛИЈА П Конгрес за школску хигијену.

Пошто се II Конгрес за школску хигијену није могао одржати у Риму новембра месеца прошле године због непредвиђених разлога, то ће се одржати у Њенови о Ускрсу ове године. Већ су у том смислу упућени манифести пријатељима школске хигијене са овим програмом: Организација школске хигијене и хигијенских установа по школама. — Социјална важност васпитања абнормалних. — Хигијенски радови у школи.

_ = У Конгрес за неврологију.

Ту скоро одржат је у Риму конгрес за неврологију на коме је нарочито решено, да се поведе најенергичнија борба против идиотизма и иретенизма у Италији, ради чега је образован нарочити одбор, коме су стављена сва могућа средства. Одбор је дошао у везу са сличним удружењима на страни и почео на модернијој основи уређивање дечјих азила и школа

за такву децу. =

il Интернационални Конгрес за социологију.

Октобра месеца прошле године одржат је у Турину П Интернационални Конгрес за социологију уз присуство делегата из Француске, Немачке, Белгије, Чехо- Словачке, Турске и Јерменије као и делегата Друштва Народа из Женеве. На секцијама расправљана су питања о политичком и социјалном животу појединих народа, о установи војске, војничком васпитању, васпитању жене и т. д. Нарочито је важно истаћи резолуцију, која је донета о политичком, економском и социјалном стању данашње жене и која гласи: