Učitelj

520 Учитељ

трајно је себи обезбедио пједестал генија, — творца модерне музичке уметности, барда и апостола народног јединства, пједестал са кога ће вечно зрачити његова божанствено узвишена фигура. И ти ће топли зраци увек загревати чистом љубављу и истином потоње генерације, и показивати им све нове и нова путеве.

Умро је за време страшног рата у Скопљу, с јесени 1914 "тодине. Тамо је привремено и сахрањен.

Драг. П. Илић.

БЕЛЕШКЕ

Одликовање учитеља, Има више од године дана како се у Министарству Просвете повлачи питање о одликовању учитеља народ. школа и других просветних радника. Непрестано се траже подаци, састављају и кваре спискови, образују комисије, а све се врти у једном кругу, остаје на истом месту и враћа на исту тачку од које се започело! Шта је томе узроке Или се надлежни нису загрејали довољно мотивима да је збиља потребно указати пажњу и признање просветним радницима, -које они збиља заслужују или су ту посреди неке партијске и личне погодбе. Тек свакојако ова ствар треба да буде забележена и заслужује осуду.

Комисије за преглед школ, уџбеника. Комисије за преглед школских уџбеника за основне школе конституисане су и отпочеле рад. По свршеном прегледу оне ће поднети своје реферате Гл. Просв. Савету, који ће о уџбеницима дати своју последњу реч. Занимљиво је да се на позив Министарства Просвете није одазвала ни једна покрајинска управа и послала у "бенике који се у покрајинама употребљавају, а баш је тамо била већа потреба да се завири у уџбенике и да се види шта има у њима но у србијанске уџбенике који већ имају своју „прошлост и чију вредност је учитељство само оценило употребом у практичном раду.

Велики Југословен новог доба. Њујоршки лист „Југо·славија“ публиковао је симпатичан чланак под насловом „Велики Југославен новог доба Даворин Трстењак“, из пера г. Д-р "Паје Радосављевића проф. њујоршког универзитета. Тај чла-

» У Београду је недавно основан одбор добрих људи за подизање "споменика неумрлом чика Стеви Мокрањцу. Исти одбор апелује на све родољубе да својим прилозима омогуће остварење ове племените идеје.

Б Прилоге треба слати: Одбору за подизање споменика Ст. Мокрањцу — Београд. :