Učitelj

522 Учитељ

тога једна висока техничка школа у Загребу, са 30 наставника чи 325 ђака до год. 1921. |

Према статистичким подацима има у Србији, Црној Гори чи Војводини, свега 348.616 ђака, од тога 231.283 мушких и 117.433 женских.

ДЕНРОЋЛОГ

+ ЖИВОЈИН О. КРСТИЋ

школски надзорник -и члан Глав. Одбора Удружења | Југословенског учитељства |

5. фебруара ове године угасио се живот једнога вредног ти неуморног просветног радника. Тога дана умро је Живојин Крстић школ. надзорник шабачки. Покојни Крстић рођен је у Белој Цркви ср. рађевски. Основну школу свршио је у месту свог рођења, нижу гимназију у Шапцу а учитељску школу у

Београду. Од 1890. године када је по свршеној школи постав-

љен за учитеља његов је живот све до смрти испуњен био неуморним радом за школу и народну просвету. Његов рад није се ограчичарао само на она Четири школска зида своје учионице већ је он своју делатност распростирао на ширу околину радећи на многим културним, хуманим социјалним установама дајући пример својим друговима како се предано служи своме народу и отаџбини. И на сталешком пољу узимао је увек пок. Крстић вазда видног учешћа организујући учитељске зборове и крећући рад у њима где год је службовао. Његове заслуге и рад ценили су и другови бирајући га на почасна места у управама учитељских организација. А на 1 конгресу уједињеног целокупног учитељства изабрат је за члана Глав. Одбора удружења југословенског учитељства.

Као добар Србин и родољуб учествовао је и у свлма ра"товима за ослобођење и уједињење од 1912, до 1918. године као војни обавезник.

Својим поштеним, искреним, несебичним радом и као учитељ и школ. надзорник, и као грађанин, и као војник, оставио је лепу успомену не само код свих другова својих, који су га познавали већ и код свих грађана и претпостављених власти. За заслуге и рад на просветном пољу одликован јеи орденом "Св. Саве УМ реда.

Нек му је лака земља коју је љубио и вечити спомен з„међу нама.

Бог да га прости.

Zedaij alaias,