Učitelj

ЛИСТАН

Мих. М. Станојевић

Из „мојих успомена“

=== аскавак Саму наставу изводао сам више у игри, неосетно, тако

да их није ништа замарала. Изводио сам их често у поље, на Ибар, у шуму, по њивама и ливадама, на околне брежуљке; показивао им успут све што смо наишли заустављајући их, да промотре: и дрво и жбун; поточић и реку и мости балван; њиву, ливаду, ледину, градину, воћњак, бару, планину. друм, ит.Д.

Они су били сви срећни а ја сам био задовољан.

Тако су моји дани првог учитељевања пролазили и година «се ближила своме крају.

Тада су већ и прилике у земљи, створене Српско-Бугарским ратом, биле сређеније. Рад се опажао у свима правцима а и политички живот народни кренуо је живље. У Краљеву је била нека мала читаоница у једној соби код општинског суда. Народне читаонице кад су уређене као што треба могу доста допринети културном препорођају народном. Само кад су уређене као што рекох системски на извесној основи, кад су спојене с народном књижницом и популарним предавањима. Оне су тада читава једна школа за народ. Краљевска читаоница била је од свега тога далеко. У почетку своме кад је заснована можда је и било јачих каквих размера — имала је, ваљда више листова и књига, била је организована у друштво са члановима који су извесан улог плаћали, била је, ваљда, боље и посећивана и т. д. — али — тада кад сам ја био она је била на издисају. У читаоници није било више од 4—5 и то махом политичких и сатиричних листова, неколико књига и врло слабо. је посећивана. Ја сам наумио био да покренем ову читаоницу из мртвила ида помоћу неких млађих агилнијих људи, с којима сам био дошао у тешњу везу у певачком друштву, порадим да се она реорганизује и стави на другу основу како ће збиља од ње имати стварне користи онај свет,

Сем тога мислио сам да идуће школске године тражим премештај за У! разред (јер тада је у Краљеву постојала и Виша осн, школа — У и У] раз.) па бих тамо завео и ђачку књижницу те би тако навикавао још у школи ђаке на књигу да је и по свршетку школе кад ступе у живот траже у читаоници, народној књижници, библиотеци за позајмљивање ит. Д.

Али ..... само да не беше тога преклетог али!

То беше баш оних дана 1886. год. када се расписаше и извршише избори нар. посланика, када се полиција беше ан-