Učitelj

534 Учитељ

стој се и сувише озбиљно повео за Русоом. Дуги наставни часови у Толстојевој експерименталној школи и његове приче деци јесу праве одлике најбољег школског живога. По свој прилици да су периоде садањих наставних јединица (лекција) и сувише кратке за право духовно развијање и схваћање, или често пута и сувише дуге за просто бубање факата. На имггинацију (уобразиљу) се слабо или никако апелује у данашњој традицијоналној школи. Др. Џон Дуи је баш у овоме погледу сугестиван, јер јако препоручује активност дечије имагинације Узрок што данас све тако хрли у биоскоп (особито у Америци) јесте можда — тај што им је дух засићен фактима, што. немају имагинативну моћ. Човек који није кадар да лако замишља не може богзна пуно видети када се од њега тражи да буде продуктиван, стваралачки.

При излагању педагогије о дечијим писменим саставцима Толстој даје ове сугестије:

1. Теме нека су што многобројније и што разноликије тако да их ђаци могу по вољи одабирати. Нарочито треба избегавати изналажење тема за децу. Треба истицати оне теме које су им најважније и најинтересантвије.

2. Дајте деци приче што су их деца сама саставила. Служите се само дечијим узорцима у композицијама, јер су деца праведнија, моралнија и елегантнија него ли они писмени састави што су их написали одрасли људи.

3. При читању писменог састава никада не приговарајте“ деци за чистоћу, рукопис, правопис, састав реченица или о. логици (Толстој ово сматра врло важним).

4. Потешкоћа у писменом саставу не лежи у дужини или у предмету, па нити у тачном говору, већ у механизму рада, који се састоји у овоме:

а) Одабирање броја мисли и слика.

6) Одабирање правих, згодних речи.

в) Сећање правих фраза и изналажење правих места за њих.

г) Настој да у један те исти мах и мислиш и пишеш.

Степене дриловања Толстој овако реди:

1. Постепено пренашај ђацима делове рада.

2. Изабери што изгледа да је најбоље — допусти ђацима. да заврше.