Učitelj

544 Учитељ

Radiša M. Stefanović, Braničevo.

Filosofija vaspitanja

· 1. Primitivni i najstariji izvor svih ljudskih znania nalazi seu religijskim tradicijama u kojima nalazimo pravila o postupanju: u životu, maksime i odredbe o kojima treba i vaspitanje da bude upoznato. Tako prve vaspitne norme nalazimo u svetim knjigama u kojima je izložena religijska nastava, bilo od strane osnivača. religije, bilo od njihovih sledbenika, te se religija smatra kao kolevka i pedagogike. Ali ubrzo aktivnom radoznalošću čovečjeg” duha, znanje se počinje formirati i organizovati nezavisno od religijskih formi. Primitivni ljudi, dolazeči u dodir sa stvarnošću, stekli su prva iskustva, koja su se uvećavala progresom vremena i ta. su iskustva postala poreklo čovečiem znanju određenom о јог= mira prve počefke nauke i mudrosti.

2. Uz religi|u ponikla ie i fi/osofija kao nauka, koja je pokušala da obuhvati i sjedini celokupio znanie i koja ie sinteza' svih čovečjih iskustava, stečemnih pomoću razuma i bez исезса: nadprirodnih bića, te je i ona kolevka znanja. Prema tome primitivna organizacija ljudskog znanja dvojaka je: teološka i filosoiska.. A i u filosofiji kao i u religiji vaspitna su iskustva takođe skupljena i sređena.

Izvori pedagoškog iskustva dvojaki su: svete knjige pojedinih: religila i spisi primitivnih filosofa, i u njima se nalaze najstarija. vaspitna pravila utvrđena i nasleđena tradicijama.

Filosofija kao sinteza svih iskustava sadrži embrionalno početak svih nauka, ali malo po malo ove su se počele odvajati od. nje i težile da postanu autonomne. Još u Grčkoi pre Platona i Aristotela medecina i matematičke nauke, odvojile su se od filoзоНје i imale su specijalne kultore, Sa Aristotelom i Teofrastom. došlo jie odvajanje prirodnih nauka, dok se astronomija emancipo--· vala uticajem Aristarka, Hiparka i Ptolomeja još za vreme aleksandriiske škole. Hidrostatiku i mehaniku konstituisao ie Агттед. a lizika, kao opšta prirodna nauka, počinje da bude obrađivana od filosofa, dok nije našla sopstveni metod i postala slobodnom: sa Galilejom Galilej. Hemija postaie autonomna od Lavoazija 2. narodnu ekonomiju počinje Ksenofon da se u docnije doba obogati radovima Adama Smita i Antonija Đenovezi. Poslednje su se-