Učitelj

722 Учитељ

т. 1 Зак. о народ. школама ие примењује се. Пре би се дошло. до успеха, кад би се онај члан односио на школске општине с оградом, да су школски одбори дужни унети у школске буџете потребне суме само за читанке и потребан писаћи материјал за целу годину за све ученике (остали уџбеници нису преко потребни.)

Бројно стање ђака. Из таблице под „б“ види се колико има при свакој школи ученика, ученица, ђака: уписаних, отпалих, неуредних и редовних као и број дорасле а не уписане деце.

Настава.

Наставни план и програм. Због нередовних шк. прилика. у прошлој школској години ђаци су преведени у старије разpene и ако у прошлој години нису ни походили школу, то сем на основи расписа Господина Министра израдио скраћен ваставни програм за ову годину, и доставио сам га свима подручним ми наставницима, а и Господину Министру на преглед и одобрење. Овај скраћен наставни програм с незнатним примедбама на нашем учитељском збору усвојен је.

Нека ми је допуштено да кажем неколико рачи о наставном програму у опште. Садашњи наставни план и програм треба мењати пошто не одговарију захтевима педагошко-дидактичким: нису удешени према дечјој моћи схватања, приликама и потребама живота. Нови наставни план и програм треба да буде један и исти како за мушке тако и за женске (изузев ручног рада), како за сеоске тако и за градске школе (изузев. пољопривредне поуке) јер су у нас свуда скоро исте прилике и потребе. Основна школа, као прва школа треба да даје једне и исте основе како мушкима тако и женскима, како онима у Београду тако онима у Хомољу и Дебру, јер је свима потребно да умеју читати, писати, рачунати, да се упознају са својом отаџбином, њеном прошлошћу и т. д.

У прилогу '/. подносим нацрт наставног плана и програма. какав би требао да буде.

По сеоским школама потребно је да се наставни план удеси тако да предавања лети трају од 7—12 сах. а зими од 9—2 сахата, са једним већим одмором после трећег часа. Разлози за ово следећи су: Зими су кратки дани, време хладно „а путеви лоши; а лети велики пољски радови и врућина, те