Učitelj

о

Школска администрација 121

обраћа се довољна пажња на народне особине: говор, храну одела, здравље обичаје.

Природне науке. И овај с предмет врло мало предавало, остављено је за доцније.

Певање. Пева се мало, без довољног разумевања садржине, по негде поједине речи нетачно се изговарају, кад певају гледају у књигу (у место да знају песму на памет), не умеју да певају појединачно, певају седећи у место да стоје са затуреним рукама.

Да се са изношењем ових махна и недостатака при предавању појединих наст. предмета не би схватило тако, као да су те махне и недостатци код већине наставника, сматрам за потребно напоменути, да је то збир главнијих махна и недостатака које сам запазио код појединих наставника, а већина ради правилно, савесно и успешно. У другом свом полугодишњем извештају изнећу понаособ за сваког наставника његов рад (у њихозим листовима), а ове напомене на замерке при предавању појединих наст. предметз изнео сам у опште поглавито с тога, да би Господин Министар видео како настојавам да се поједини наставни предмети обрађују.

Продужне школе.

Да би се стечено знање у основној школи и даље задржало и проширило, потребне су нам продужне школе каоим установа ђачких и народних књижница и читаоница. Тога ради обратио сам се наставнипима (а и на самом настав. већу про“ дужне школе биле су предмет разговора). Сви су се изјаснили о потреби ових школа али су изјавили и то, да је поред напорног рада нарочито у овој години, и рад у продужним школама за наставника и сувишно оптерећивање. „Ипак су неки изјавили да ће покушати отварање и ових школа.

При неким школама отворени су курсеви за неписмене младиће и девојке (Врелу, Стублинама). Над свим свим школама извршићу преглед и одржати испите о чему ћу поднети и свој извештај.

Из таблице „а“ види се где има продужна школа, курс за неписмене, књижница, читаоница и друга каква културна установа.