Učitelj

728 Учитељ

Да би продужне школе дале повољније резултате, слободан сам изнети Господину Министру и своје начелно гледиште о њима: да се програми удесе према приликама и потребама појединих крајева; да се предавања врше у њима када су најмањи пољски радови, да њихово похађање буде обавезно; да су казне за недолазак строжије; да се при свакој школи образују ђачке и народне књижнице о трошку државе или округа; да у њима раде наставници основних школа (пошто сада немамо довољан број наставника ни за основне школе) четвртком цео дан и два пута у години (по седам дана) кад би се ђаци Ш и ЈУ разр. осн. школа распустили, чл. 22) како би учитељи одмарајући се недељом и празннцима могли са већом вољом и љубављу радити у продужној и основној школи; и да се учитељима за рад у овој школи даје месечно хонорар као додатак у систематичну плату.

Васпитање у ужем смислу.

У погледу образовања моралног карактера служиле су ове мере;

а) Посредно ушицање. Како је основној настави крајњи циљ стварање моралне воље и карактера код ученика, потребно да се та настава тако изводи, да она служи као средство ради остварања овог циља. Тога ради потребно је да се сви предмети правилно предају (нарочито Н. Хришћанска и Историја) да се предају подједнако (по распореду часова) и по утврђеном плану (план лекција) основаном на начелу поступности и Концентрације, и да се настојава да се стечено знање примењује на живот, како би се на тај начин равномерно и у једном правцу развијале све духовне силе код ученика стварајући на тај начин у свести ученика јединство духа.

При првом прегледу школа нашао сам као што се види и из одељка „Настава“ да се у неким школама код неких наставника не изводе потпунце сви предмети правилно подједнако и у вези. Неки наставннци немају распореда часова и плана лекције. Износили су ми као разлог тај што се много заборавило а има много да се постигне те треба поглавиту пажњу обратити за српски и рачун).

6). Упознавање личних особина ученика. Ретко сам где нашао да наставници воде књигу личних особина ученика, чије