Učitelj

Просветни преглед 733

Немачки и аустријски универзитети нису заступљени, Врхунац свечаности био је скуп у сали дела Рађионе, где је било сакупљено око 10 хиљада учасника у присуству талијанског краља. Универзитетски делегати и других академијских школа сакупили су се у аули универзитета. Свечана поворка делегата, у таларима и са академијским одличјима, којој је био на челу ректор падовског универзитета, са деканима и универзитеском заставом, упутила се у салу дела Рађионе, где су држани свечани говори. Од странаца говорило је 7 говорника. — У уторак била је свечана седница у великој универзитетској були у спомен великог оснивача модерне патолошке анатомије. На крају седнице раздаване су дипломе почасним докторима. падовског универзитета, међу којима је био и наш делегат Д-р Никола Вулић, који је држао своју одличну беседу.

ФРАНЦУСКА Г Интернационални конгрес за умну хигијену.

Од 1—4 јуна ове године одржаће се у Паризу поменути конгрес, кога организује „Цаџе francaise de prophylaxie et d ћугепе тепфаје“ под председништво Toulouse:a H дирекцијом Атћеаите-а. До сада су секретаријату стигли следећи радови: „Главни принципи за помоћ одојчадима“ (Атћеаите); „Одабирање раденика с погледом на умну хигијену“ (Газу); „Васпитни методи и примењена психологија“ (Сјарагеде); „Интернационални савез за научна истраживања из области умне хигијене“ (Кабаш; „Умна хигијена у породици“ (Тошоцве).

Конгрес је већ позвао све пријатеље умне хигијене да се са својим радовима јаве и конгресу присуствују.

=

Скупштина новог васпитања.

Још почетком прошле 1921 године основано је у Паризу удружење „Ново васпитање“ за развиће активности код деце, која се „морају оставити да напредују у миру“. Удружење је позвало све пријатеље новога васпитања на Скупштину, која ће се држати од 4—6 јуна ове године у Версаљу. Прилоге треба слати секретаријату у Версаљ 9. Ау. де Раг5.

=

Учитељ 4