Učitelj

734 Учитељ

ШВАЈЦАРСКА „Роше Реге попуеПе“.

Тако се зове један нов педагошки часопис, који ће излазити на три језика и пропагирати нове путове у васпитању и нове васпитне системе. Француско издање овога часописа почиње излазити у Женеви под дирекцијом професора Еагпеге, Florissant 45 8 кошта сваки број 2 швајцарска франка. У исто време појавиће се лист и на немачком и енглеском језику.

* 11 Интернационални конгрес за морално васпитање.

Од 28 јула до 1 августа ове године одржаће се у Женеви трећи интернационални конгрес за морално васпитање. Интересантно је, да су на конгрес позвати сви министри просвете културних земаља да конгресу патронирају. Циљ је конгресу да помогне морално васпитање помоћу кооперације свих индивидуа, земаља, удружења, идеја и т. д. На конгресу ће се дискутовати две теме „Солидарност и васпитање“. и „Интернационални дух и настава историје“. Ко жели да учествује на, конгресу треба да се јави главном секретару конгреса профеcopy, A, Farriere, Florissant 45. Женева.

=

АМЕРИКА.

Школски биоскопи у Чикагу.

У свима школама у Чикагу имају 440.000 ђака т. |. скоро пола милијуна ђака у једној вароши! Школска управа располаже са 50 школских биоскопа, који служе као средство за извођење очигледне наставе. Једној специјалној комисији стављено је у задатак да проучи питање о извођењу школске наставе помоћу биоскопа, и да потом изради и методичко упутство за извођење наставе помоћу биоскопа.

Поред слика за разумевање наставе и за утицање на васпитање школске младежи, приказују се и слике за забаву.

š * ј

Народно Веће у Чикагу.

Народно Веће за социјално образовање је организовано у Чикагу крајем фебруара ове год. с циљем да поставе битне основе за васпитање и спремање омладине за грађане у демократском духу. Уверени су да ће то најлакшеи најпрактичније