Učitelj

746 Учитељ

Веронаука, ручна књига за наставнике це осн. школа од Милана Рабреновића и Славољуба Панића Београд 1922. год Изашла је као друго издање у издању књижаре Рајковића и Ћуковића. Цена 20 дин.

Омладински декламатор, приредио Драг. П. Илић, Београд 1921. год. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Цена 8 динара.

Песме, декламације и игре за [и раз. нар. школа приредио Драг. П Илића. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Цена 5 дин.

У омладинском декламатору су пробране најподесније песме наших првих песника а уз то додат је кратки животопис појединих песвика. Песме, декламације и игре у другој књизи су такође пробране и подесне за децу а снабдевене и нотама које припомажу да се школска деца вежбају у певању нотном још у најмлађим разредима. Препоручујемо их,

. Dr. K. Ozvald, штеа! Редаго5 1 гботтшЕ (ХЛ) та Јејо 1921 Ljubliana, 1921, 8" st, 164.

Fr. Fink, Posebno uwkoslovije. pouka. ve!ementarnem razreduosnovnih šol. Li.. 1921., 89, st. 80.

Dr. Ljudevit Pirko in Adolf Schaup. 7Ze/lovadba razlaga telovadne in navodilo k vodsivu telesnih vaj po tyrševem sestavu. 1. stroka: proste vaje гедоупе гаје, koja in tek, rajalne vaje (2. zvezek), V Mariboru, 1921. 8'% od 97—200 str.

Jakob Dimnik: „Fefno poročilo“ Li, 1921. Izdaia S/ovenska Šolska Matica v Пабђатн. Цена све четири свеске 20 динара.

Словеначка педагошка књига, поред педагошког часописа „Роронн с“ (Ртапа Ккапзка ш. 6), који излази већ четрдесет и две године — има сада најснажнији израз у педагошким издањима Словен: Школ. Матице, која организована у Љубљани, постоји од 1901 године, Колико је словеначка педагошка књига у нас позната, може се најбоље ценити по гоме, што су издања Матице за 1921 г. претплатили свега 6 лица из Србије. То нам се у будуће не сме догодити, сем ако наше културно. јединство сматрамо за фразу, нарочито нама, који често кокетујемо и са познавањем најопскурније педагошке књижевности,