Učitelj

Краћи прикази 749

стику. Укратко збијена методика свих ових предмета служи подесно, као подсетник. i

"Telovadba (2. zvezek) је израђена по тиршевом систему. Који воли дечја егзецирна вежбања и ритмику, наћи ће у овој књизи подесно упутство.

„ето ротосио“ износи садржај ранијих матичиних издања и списак претплатника за 1921. г.

У издањима Сл. Шк. Машице наћи ће се врло лепих ствари, о којима није у нас писано, те и са тога гледишта ове књиге заслужују да се купе. Па, у осталом, ко је тај, који ће

изазвати већу педагошку продуктивност у нас, до упитеља, Зато помажимо и овај педагошки покрет.

На завршетку ја бих учинио једну молбу на сараднике и уредника „Реј. хбопшка. Она се састоји у томе, да нас ускоро у једној краћој библиографској студији упознају са најзначајнијим словеначким педагошким писцима, с критичне тачке гледишта, пошто ће нас све ово најлакше увести у словеначку педагошку књигу. Тако исто за нас је од јаког интереса, да се у наредној свесци изнесе исцрпна студија о раду и животу неког словеначког педагога, као што је, рецимо, fon РВ Slomšek. Mun. P. MajcropoBulh.

Б) СТРАНИХ

„Интелектуална испитивања и њихове употребе“ Ботон. 1921 Двадесет прва годишња књига Народног Удружења за образовање и васпитање.

Овогодишња књига Народног У ен за образовање и васпитање је подељена на два дела. Први третира природу, историју и главне принципе интелектуалног испитивања, а други се бави употребом · овог испитивања. Студија додирује разне фазе интелекта и његовог испитивања, служећи се лепим расправама познатих аугора.

„ЕдисаНоп“. Месечни часопис за науку, уметност, филозофију и педагогику. Ргапзе Нељђег-Возјоп.,

Учитељ | 5