Učitelj

+=

Школски живот 153

гогика од Љуб. М. Протића, Педагогика од Др. Чубровића, Методика од Др. Рајичића, Методика рачунице и Методика матерњег језика од Јов. Ђ. Јовановића, Методика Земљописа. Историје и Природних наука од Мих. М. Станојевића, Веронаука од Милана Рабреновића, Методика Певања од Вуј. Петковића, Методика цртања од Мил. Мајсторовића итд. без којих не треба да буде ни једна учитељска књижница. Затим читањем дела за остале предмете који се предају у основној школи као што је Географија од Др. Цвијића, Зоологија од Шмајла итд. јер се учитељ не може спремати из ђачких уџбеника.

Самообразовање је за учитеља врло важна ствари мени је непојмљиво да има учитеља који не примају на пр. наш педагошки часопис „Учитељ“, који се уређује без замерке, а потпуно разумем учитеље, који једва чекају да изађе из штампе на пр. Методика матерњег језика од Јов. Б. Јовановића.

Препорођај народа према смеровима које истичу наука, живот и потребе може се извести ако се народ проведе кроз основну школу у којој интензивно раде учитељи спремни за своју дужност и жиљни личног усавршавања.

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

КРАЉЕВИНА С. Х. С.

Програм за Вишу Педагошку школу.

Пред Главним Просветним Саветом налази се на решавању наставни план и програм за Вишу Педагошку школу, који је израдио Професорски Савет професора средње школе.

Одмах после тога биће расписан стечај за пријем слушалаца у ову школу.

ж Резолуција учитељске скупштине у Сарајеву о наставном плану и програму.

Поводом расправе Мих. М. Станојевића, уредн. „учитеља“ о основима наставног плана и програма за народне школе. |. Учитељска Скупштина у Сарајеву донела је на дан 21. ов. мес. ове резолуције: