Učitelj

152 Учитељ

најпосле, ка зна кад и где, и нехотице донети плода“. Овим речима препоручује се живо предавање као најпоузданије средство за утврђивање. (Све моменте таквог живог предавања садржи развојно-представљачка настава. Градиво, које се обради развојно-представљачком наставом ученици не заборављају лако.

Затим утврђивању служи чланање у самом предавању. Ако је градиво, које ће се предавати, дугачко, онда се због граница свести не може се одједном запамтити већ се мора делити у мање целине и део по део прелази и утврђује.

Има још неколико средстава за утврђивање. Као прво и најглавније од тих сматра се препричавање. Њега многи наставници узимају као једино средство за памћење. Истина је да дете није радо само да слуша, већ и да прича што чује, Зато деци треба дати прилике за то. Препричавање се врши одмах после предавања а и доцније на часовима за понављање, само треба знати да од предавања до понављања не треба да прође толико времена, да се градиво заборави и да нема шта ни да се понавља. Понављање треба да се изводи на разне начине: некад усмено, некад и у виду писмених задатака итд. да би се одржавао интерес код ученика.

Као овлашћен начин за утврђивање градива нарочито у старијим разредима јесте још и прочитавање градива. Читање градива долази увек после предазања учитељевог и никад га не сме заменити, јер је најбоље кад основна школа даје на свима ступњевима излагања највише времена и простора изговореним речима.

Овде је скренута пажња на најважније ствари из наставвог поступка у основној школи, дабоме укратко, јер за опширно усавршавање наставника не може бити довољно места у једном часописном чланку. Ја сам хтео само да загрејем нарочито млађе наставнике за правилан рад, а ниједном наставнику није довољно оно знање које је изнео из учитељске школе, већ се сваки мора усавршавати редовно у својој струци. Дабоме, то усавршавање може бити успешно само ако је стручна школа дала добро школско образовање.

Усавршавање у доцнијем раду нарочито ће се постићи читањем ваљаних педагошких часописа и дела као што су: „Учитељ“, „Школски Покрет“, „Просветни Радник“ и др.и разна педагошка дела којих има на српском језику као: Педа-