Učitelj

Шта је цивилизација 515

Да би се представило напредовање цивилизације симболичном цифром, треба створити један однос између броја километара саграђених железница и броја становника. Али ако би се то узимало врло строго, ова пропорција била би доста и варљива. Ако је насељеност негде веома густа као у Белгији, ту на сваку главу може да се тражи мања дужина пруге, много мања него у Фарвесту у Северној Америци где исти број становника живи на сто пута већем простору.

Овде нам не требају баш тачне цифре. Довољно је признати, да железнице, телеграфи, пароброди, авиони бежични телеграфи — сви ови активни агенти, који врше сваковрсну размену између људи, па према томе и размену идеја, — да сви ови агенти врло добро мере степен наших цивилизација, са материјалне тачке гледишта.

Кинези су се оградили дугим зидом, да би се тиме заштитили од „страних ђавола“, Али тиме су изгледа баш укочили своју цивилизацију. Вековима су они ва жалост стајали све на истој тачки, јер један народ може напредовати само тако, ако дође у додир са суседним народима. Према активности размена између грађана једне исте земље као и између грађана разних земаља, мери се интелектуалне активност.

Не знам који је хуморист рекао: да културу једног народа треба мерити према просечном броју поштанских марака употребљепих од сваког становника. Ето једне статистике коју бих ја радо препоручио онима, који воле да се забављају цифраме. Они би дошли до поучних резултата.

Да ли да сматрамо развиће машинизма као нешто што би требало необично желетиг Неки економисти, који су више философи него економисти, са неким страхом посматрају огромне радничке вароши, у којима хиљаде раденика као. аутомате раде данима, недељама, месецима и годинама на једном истом послу, који заглупљује, који нимало није итересантан.

Али с друге стране, машине раде на увећавању благостања свију, а тим машинама руководе баш ови радници. Ја не знам због чега је то рђаво, што данас производе два ч0века оно, што су јуче морали десет људи да раде, Умањивање људске радне снаге само се може желети. А то умањивање постиже се помоћу наших машина. Једна линотипна машина, којом руководе само два слагача, врши посае за десет сла-