Učitelj

Педагошки преглед 559

6. Rivista pedagogica (Pedagoški pregled) izlazi već 15 godina u Rimu. Urednik Luiđi Kredaro (Luigi Kredaro).

7. 1: Educasione nazionale (Narodno vaspitanje) izlazi u Rimu Urednik Lombardo Radiče (Lombardo Radice) načelnik odelenja za osnovnu naslavu u falijanskom einistarstvu prosvcte i jedan od najagilnij h taljanskih pedagoga.

Bran:čevo (sr. go ubački). 5

Са народног Универзитета.

— Предавања д-р Бран. Крстић из Експерименталне Психологије. —

На Народном Универзитету у Београду држе се свакодневно популарна предавања за шере масе народне из разних струка научних Једну серију предавања из Пеихологије детета држао је проф. г. “Д-р Бран. Крстић. Како су многи наши читаоци листа у немогућности да се користе личним присуством те да чују ова врло интересантна и корисна излагања по нашој струци то смо се постарали да у изводу доносимо у нашем листу једно за другим та предавања, надајући се да ће она интересовати учигеље и њиме се користити.

О постанку и развитку дечјег говора.

Виљем-Тијери Прајер водио је из дана у дан дневник о развоју свога детета и на тај начин почео да студира пси»ологију детета. Исто тако г. и гђа Штерн су водили дневник, и то једновремено свако за себе ити су дневници најбољи јер се узајамно допуњују. Осим тога мати је више у додиру са дететом но отац, те према томе може дати и вернију слику о развоју детета. Осим ових наведених још многи други су се бавили психологијом детета. Од Словена дали су извесне рас праве у томе смислу један Пољак и један Бугарин. Код нас