Učitelj

606 Учитељ

Нисмо ми још у стању, рече доктор, да објаснимо довољно ни ову прашину пред нама, а камоли то, што је за човечанство непојамно; наука истина корача напред и тежи, да све објасни; али још не успева, а можда неће никад ни успети да одгонене сваку тајну у васелени.. Ми јој моргмо следити и што више приближавати се Савршенству — гласио је одговор мудрога професора.

Савремени хемичари тврде, да је први живот, живот првог човека постао одроњењем једне једине ћелице од зрелог јајника материног. А постанак прве ћНелице за науку је, изгледа још тајна.

Геолози тврде, да живот на земљи траје око сто милиона година. То тврде за живот на њеј, а откад она сама постоји, вели се, да има више од 300 милиона година.

Узмимо, да ово нису хипотезе већ да је стварна истина па је то ипак једна трунка међу ви'оровима према оном непојамном колосу, које називамо васеленом, у којој свуда пребива од искони и пре искони сваком непојамна универзална. сила, коју називамо Бог.

Прошле године, у разговору, са једним природњаком, о потреби религајског васпитања, Поред осталих, поставио сам му и овако једно питање:

Замислите господине управну, односно праву линију пуштену у четири правца одавде, од нас и то: доле, горе; десно, лево; напред и назад па ми реците може ли ико живи објаснити где ће се зауставити

На то питање нико Вам не може одговорити И не само нико данас него ја смело тврдим, да ће се на овој планети, на којој живимо, пре, угасити и последњи живот човеков, а то питање остаће нерешено, неиспитано и непознато.

Науком је доказано и примећено, да постоји негативна и позитивна електрична сила; да постоји адхезија и кохезија; · да постоји етер итд; али шта је етер и електрина у суштини, на то питање наука још није одговорила потпуно.. Мени је у толико интересантније то непојамно име Бог што не могу да га схватим, а осећам га и у срцу и назирем у разуму и ја сам господине не буквално побожан, али сам у истини религиозан ,,.