Učitelj

Преглед наставних средстава 621

графских, саобраћајних. индустријских и др. односа изузев орографског представљања земљишта али су све важније планине ипак уписане са означењем надморске висине. Код железница представљене су све пруге нормалног (и двојног и обичног) колосека, па чак и оне које су у пројекту грађења, узаног колосека (са онима које су у пројекту грађења) и тунели. Путеви су подељени у три категорије: државни, окружни и срески. Обележени су јасном црвеном бојом. У хидрографском погледу обухваћено је у главном оно што је најпотребније сваком у практичном и саобраћајном погледу. Означене су пловне и веће реке и њихове притоке, језера а и важнија морска пристаништа на Јадранском Мору. У шопографском погледу су уписана поред престонице, сва обласна, окружна · и среска места и нека важнија села. Испис је свуда доследно изведен. Картографски знаци су правилни и јасни. у

Техничка израда карте је у опште изврсна.

Ова карта се може употребити врло згодно и за школску потребу јер је врло јасна и прегледна а и у таквом размеру који је подесан за ученике основних школа. Једина јој је махна што није уцртан и орографски део.

Па ипак је препоручујемо нашим учитељима да је употребе и набаве за своје школе тим пре што није ни скупа (40 дин, по комаду) а ванредно је јасна.

Поручити се може код аутора Београдска ул. бр. 54.

(Београд).

Мих. М. Стан.

Б.) Из рачунске наставе.

Свет. Ст. Радојчић : Рачунски купони, (Ђачки оброци за увеџбавања таблице множења) и Рачунско коло (Таблица множења),

У последње време опажа се код нас у рачунској настави приметан покрет за јаснијим предочавањем апстрактних појмова и рачунских радња изналажењем и конструисањем наставних средстава. То је свакако један знак напретка и тежња за усавршавањем рачунске наставе. Ми смо нека од тих средстава већ приказали у нашем листу, а сада ћемо се осврнути у кратким цртама и на ова два средства чији смо натпис горе иставили.