Učitelj

Хроника 155

ком, које је морао прекинути од 1896—1897. г. због служења у сталном кадру у војсци, одакле је изашао с положеним испитом за резервног потпоручника. По изласку из војске учи тељевао је у Крчмару окр. Ваљевском, и у Вежбаоници Учит. Школе у Јагодини, где је дошао по препоруци г. Сретена Аџића а одакле је пошао на школовање у Немачку о своме тошку.

По повратку из Немачке постао је наставником Учитељске школе у Јагодини, а по положеном професорском испиту пос-тао је професором у истој школи,

1907: године доведен је за референта основне наставе у Мин. Просвете, на коме је положају био све до 1909. године када је враћен поново у Учитељску школу у Јагодини за професора.

Од 1911. год. вршио је дужност управитеља Учитељске "Школе у Алексинцу а од 1912. год. је непрестано са службом у Београду, најпре као наставник Београдске Женске Учит. АШ коле, доцније као школски надзорник осн. школа београд“ ских, а сада као начелник оделења за осн. наставу у Минис"тарству Просвете.

Г. Јова ЂБ. Јовановић, је дакле прошао целу скалу педатошко- просветне хијерархије, од учитеља осн школе — до начел"ника Министар. Просвете и Шефа целокупне основне наставе у држави. Својом солидном школском спремом, вишегодишњим практичним радом и као наставник основне школе и као наставник педагошких наука у Учитељским школама и као ре «ферент и члан Главног Просветног Савета, даље као Школски надзорник а сад као Шеф основне наставе у Министарству Просвете г. Јовановић је кретао се непрестано у кругу рада око подизања, унапређења и организације основне наставе са"рађујући често и на педагошким нашим часописима („Учитељу , „Учитељском Веснику“ „Просвети“ „Просветном Гласнику“ и др.) и радом на педагошкој књижевности издавши и неколико важних педагошких дела које ћемо ниже споменути.

Поред свога културнога рада на пољу основне наставе ти народног просвећивања, и у школи и у народу, држећи више пута популарна предавања за народ и суделујући на стварању културне лиге у Моравском округу и подизању соколства у народу, он је узимао видна учешћа и у политичком животу и личном акцијом, сарађујући на пелитичким дневницама у „Пок-

7“