Učitelj

756 Учитељ

рету“ у Јагодини, „Грибуни“, у Београду којима је био главни уредник и директор — а једном приликом биојје и кандидат за народног посланика у Моравском округу у Србији.

Од главнијих књижевних радова поменућемо овде његову важну политичку расправу о Маћедонском питању, на немачком језику, која је учитељству нашем мало позната; даље педагошку расправу: О моралном васпитању, у Материнској Читанци Пере Стојановића, и некоје расправице о сталешким питањима а нарочито о побољшању учитељског стања, пратећи у „Учитељу“ упоредни преглед плата у Србији и другим државама у Европи. 1905. године штампао је први пут Мешодику рачунске наставе, која је примљена као дисертација за професорски испит. Она је доживела до сада два издања (друго: издање је проширено знатно и допуњено). Сем ове Методике издао је и одличну Методику матерњег јегика 1922 године, а превео је чувено дело проф. Цијена, Основи Физиолошке Психологије, која је доживела такође два издања.

Ради потпуности г. Јовановићевог живота и активног рада поменућемо и његову војничку службу у миру и минулим ратовима 1912-1919. г. где је испунио лепу каријеру од резервног пешадиског потпоручника до мајора, који је чинове поред заслужних војничких одличја (одликован је два пута: златном медаљом за храброст), командују ћи у рату појединим војничким јединицама заслужио личном храброшћу и тактичном умешношћу,што му служи и за похвалу и за част, Због тих заслуга у рату и миру као резервни официр он је одликован и поверењем својих другова у Удружењу Резервних.

· официра, коме је он један од покретача за оснивање, као члан

Управе и Уредник „Ратничког Гласника“.

Жалити је што због познатих наших политичких прилика и несталности у државној системи уопште није могао г. Јовановић и ако стручан, и добар познавалац осн, наставе и

школских прилика у нас, оставити каквог трајнијег спомева- — —

и коренитијих реформа на пољу основне наставе и њене реорганизације и ако је два пута заузимао врло деликатан положај у просветној централи.

— -