Učitelj

Предмет методе и правци психологије 111 O O O E NO ___

'

сматрању самовољно (намерно) изазивамо извесне свесне појаве на себи или на другим лицима, тада уносимо већ експерименш или оглед у психолошко посматрање. Такво посматрање зове се у психологији експериментало или очигледно посматрање свесних појава,

IV (Правци психологије и њен значај).

Модерна психологија заснива се на искуству и експериментима. Она је као таква сасвим потиснула стару, слекулативну психологију. која се заснивала на метафизичким спекулацијама, да свесне појаве треба посматрати као резултате основ= них душевних моћи, као последице тих непроменљивих душеввих моћи. Модерна психологија се ослања са једне стране на резултате наука: Физиологије, анатомије биологије и медицине, а сдруге стране на резултате социјологије, нарочито социјологије раса и народа, а тако исто и на резултате сталистике Она је физиолошка и експериментална, а служи се поред експеримента, јоши статистиком и упоредном методом у испитивању појава душевног живота.

Модерна психологија дели се, према предметима свога испитивања, на неколико грана. Навешћемо овде у најкраћим потезима најглавније гране психологије :

Дечја психологија, — која се бави дечјим душевним животом и р звитком, откривајући душевне особености и разлике дечје психе према психи одраслих људи и истичући факт развитка дечје душе као рекалитулације розвишка дечје душе од дивљака до модерног човека.

Пеихологија животиња, — која испитује порекло, способност и гравице животињског душевног живота, а нарочито инстинктивног жевота Она нарочито истиче одступања животињског душевног живота од човековог душевног живота.

Индивидуална илч диференцијална психологија, — која се бави психологијом типичних процеса индивидуалне свести као и испитивањем индивидуалних разлика (диференција) лушевног живота, карактеришући разлике душевног живота сваког појединца. Она се том својом методом схватања пси