Učitelj

112 по Уши те љ

хичких особина појединаца успешно примењује у одређивању карактерних особина психе уметника, песника, политичара и у опште значајних личности.

С њом је у вези карактерологија или наука о карактеру. И у колико те две гране психологије класифицирају индивиду-

алне разлике душевног живота сваког појединца, у колико се

оне разликују од опште психологије, која испитује законе и типичности душевног живота, који важе за,све људе.

Социјална и народна психологија, — наш целокупни друштвени МАКО везан је с душевном, Човек је једна „социјална жевотиња“, како вели филозоф Аристотел, те је због тога људска заједница са својим разним облицима претпоставка за психолошко испитивање човечјег психичног живота у сваком историјском периоду.

Социјална психологија се по Вунту састоји у „испитивању оних свесних. појава, које чине основицу општем развитку људских заједница и постајању духовних производа од опште важности“, као што су, на пример, језик, обичаји, морал, религијски миш, умешност и т. Д.

Из факта народних и класних покрета, одушевљења у · маси, религијских секташких покрета, панике, моде, крвног суда и линча можемо се најбоље уверити, да појединац · има друкчију психологију, кад је у маси и ради с масом, а друкчију опет кад је сам, ван масе. Пенхолог Г. Бон извлачи из тога факта општи психолошки закон, по коме се појмови, судови, закључци, једном речи начин схватања, људи високе интелигенције кад су у маси, у гомили, формирају по средњој линији психологије те масе. Знамо, да је психологија појединаца сасвим друкчија, кад је изван рата а размишља о рату, него ли кад је у рату и размишља о њему после непосредног ратног окршаја. Та психологија је тада друкчија због тога, што ту на његово мишљење о свему томе утичу други значајни фак-

тори, као ратујућа и фанатизирана маса. Народна психологија

или психологија народа утврђује типична обележја психологије једног народа или једне расе у упоређењу са типичним обележјима психологије других народа и раса.

Пеихопаталотија, — која испитује абнормалне психичке пејаве и тим испитивањем душевних поремећаја : и болести она често пута пружа кључ и за разумевање нормалног душевног жввота,

и а