Učitelj

Higijenska nastava u narodaim školama 71

Kućna kontrola majke nad detetom, Које je već doraslo za: školu obično je nemarna i u mnogo slučajeva je potpuno izgubljena. Treba biti načisto sa tim, da je škola mesto gde se zdravstvena nastava mora dati svoj deci, koja su sposobna da je prime. I ako, može biti, izgleda mnogima, da je određeni tok nastave već sprečen i da su učitelji preopterećeni radom, ipak se može mora naći mesto za nastavi ovake vrste u školama. Školski tok” nastave ireba da se odstrani od starih izrivenih koloseka.

Lako se može uviđeti zgodna prilika, koju škola nudi za zdravsiveno vaspitanje. U školi je dete pod neprekidnom konfrolom za 4 ili 8 godina; njegovo je prisustvo obavezno. Ono, i ako hoće, ne može da izbegne sve uticaje vaspitanja. Davati nastavu u grupi od vrlo je velike važnosti, jer, obično, nastava lu grupi može biti uticajnija i privlači veću pažnju nego kad se ona daje pojedincima. Dugi period školskog života dopušta veliku raznolikost zdravstvene naslave: najprostije stvari predavati najmlađima i tako postepeno, po godinama starosti, davati im SVE šire znanje o zdravlju. Mnogo se više može dati u školi, nego u najprosvećenijoj ktći; u stvari, sama se kuća podiže preko dece.

Postoje dve različite vrste zdravstvene nastave. Једпа оф ovih se odnosi na stvari narođnog i društvenog zdravlja i iiče se predupređivanja bolesti, koje se šire. Ove se bolesti prenose narazne načine: preko hleba, vode, nečistog: mleka ili preko komaraca, muva, insekata + L. d. a mnoge bolesti mogu se preneli s jednog lica na drugo — sve ovo mogu vrlo lako shvatiti starija deca. Ona će tada primetiti važnost sanitetskih zakona za drušivo i uopšte će biti najsavesniji čuvari ovih zakona. Ona тоби да shvate šta znači imati dobro i čisto mleko i vodu, vrednost čistača ulica, određeno mesto za otpatke i đubre. Ona mogu takođe razumeti zašto je karantin potreban za vreme epidemije i brzo pristati na OVO | individualne slobođe za ljubav ostaloga: društva.

Rezultati borbe protivu tuberkuloze, malarije, tifusa ili ŽUIĆ groznice treba da budu poznati svima ine postoji nikakav razlog "да se o svemu ovome ne uči u školama. Ako ovo buđe iznešenou zgodnim pričama za decu, ona će se brzo zainteresovati.

U nas je zdravstvena književnost vrlo slaba a i ono malošto je ima slabo je našla svoje pravo mesto u školama. Ako samomožemo u našim školama da zainteresujemo decu za velike na-