Učitelj

718 Учитељ

rodne zdravstvene probleme, onda neće iči teško, da se osiguraju zdravstveni zakoni ili narodna pomoć za jačanje naprednih zdravstvenih mera, koje mogu u buduće da postani nužne.

Druga vrsta zdravstvene nastave je ona, koja se može, na suprot preihodnoj, obeležiti kao privatna i lična, i ovo izgleda 'mnnogo važnija nego prva, tim pre, što se ona He VIŠE иларгеđivanja zdravlja nego predupređivanja· bolesti. Ovu nastavu treba izvoditi na potpuno drukčiji način od onoga koji je upotrebljen u nastavi o narodnom zdravlju. Nju treba početi kod dece od 6 ili 7 godina. Ovde glavni zadatak treba da bude potstrekavanje na formiranje dobrih zdravstvenih navika; ci/ Je delo a ne prosto učenje pravila. Poznavanje ovih je potrebno samo da bi dete shvatilo ono što je polrebno za zaštitu i negu njegovog tela i da postavi baze za dobre zdravstvene navike.

Dete može lako naučiti bitne potrebe njegovog tela, kao što su: dobra i zdrava hrana, čistota, svež vazduh, gimnastika, odmor i 1. d.; takođe i stvari štetne: nezdrava hrana, pokvareni zubi, preteranost u jelu i piću, nedovoljno spavanje, upotreba čaja i kafe, alkohola i dr.. Zdravstvenu nastavu mogu izvoditi samo oni koji poznaju dečju psihologija. Mogu se iskoristiti vrlo dobro dramatički instikti kod dece izvodeći male pozorišne igre. OŠ, zdravstvena naslava treba da se udesi lako, da bude neka vrsta igre, jer bi se na ovaj način probudio veći interes i impresija bi 'bila dublja. Na ovaj bi način bitna fakta, koja se odnose na potrebnu hranu, vrednost hrane i važna zdravstvena pravila, bila ulivena u dušu detinju, koje je potpuno nesvesno da ис! #21010giju ı higijenu.

Privlaćna književnost, sa slikama i stihovima O zdravlju za malu decu, imala bi vrlo veliki uticaj. Najvažniji deo ove literature bio bi dečji zdravstvehi buhvar. U ovome nam Amerikanci mogu poslužiti za primer.

Verovatno najprostije i najkorisnije od svih sila, koje mogu zainteresovali decu svih doba starosti, nešto što zahteva najmanje vremena i rada u objašnjavanju, i najpotentniji uticaj u zadržavanju inleresa u vršenju zdravstvenih pravila, jeste utakmica u grupi, kojoj je cilj postizavanje rekorda u visini i težini. Najpre pomoću vaga, majka može da pojmi značaj težine deteta i važnost uvećavanja u težini, jer bi joj to bilo merilo za паргедак пјепог deteta u zdravlju. -