Učitelj

122 Учитељ

да се још даље могу развијати, гаје у себи исту плашљивост исту бојажљивост од поруге и подсмеха. И зато ко к њима као туђинац приступа, враћа се без награде за труд; пред њиме се њихове душе, као цветови пред мраком, затварају,

Васпитач то зна. Он познаје средства и начине помоћу којих ће им се приближити и — пошут вреднога вртара који, ванесен радом својим, дан и ноћ проводи у врту своме крај нежних и лепих биљчица које ваља неговати, плевити, калемити и заливати — уселити се у њихове душе и тамо делати родитељски нежно, васпитачки правилно.

Мастћевни вели: „Ко хоће правилно да предаје рачун, читање, земљопис, историју, све, нека најпре експериментише. Тада ће тамо проценити подобности својих ученика; знаће шта им и у коликој мери сме и може дати, а да се не огреши о њихове духовне способности. Ко хоће после да зна њихопџе склоности, особине и мане, прилике у којима живи и које ће они доцније створити: опет нека експериментише. То је најподеснији пут да се што више упозна дете, та „сирова материја“, како рече један педагог, која нам је поверена да из ње направимо једно социјално биће, човека јаке моралне воље. и великих интелектуалних способнссти,..

_ Одушевљен успесима експерименталиста: Лаја, Хола, Мој-_ мана, Штерна, Валземана, Бинеа, Симона и др. ја сам у својој школи у више махова у разним областима вршио ексмерименте. Радећи тако по њиховим шаблонима нашао сам се једнога дана са жељом да испитам дечје склоности ка песништву, — тој лепој и топлој жици људске душе, која се од детета до човека плашљиво прикрива и стидљиво најинтимније поверава, — и да отуда извучем још нешто што би ми као васпитачу било од користи... Испитивање ове области било је веома тешко и посве несигурно. Па ипак после првих потеза, дечја су лица рудила радошћу, радошћу човека који нешто из себе свету даје. И тако потез за потезом и радост за радошћу пружили су ми двадесет — нека ми је допуштено рећи — песмица, од којих ја овде половину доносим.

Два лептира.

Ведрим небом и преко неке дубоке реке Летела су два шарена лептира,