Učitelj

Higijenska nastava u narodnim školama 721

rđavo stanje zdravlja ne popravi i njihovo opšte zdravlje ne роboljša. Ovi naročiti razredi za pothranjivanje bila bi novija činjenica ove decenije, koja obećava da naknadi i starijima ono šio su u detinjstvu izgubili. Ali su takvi razredi potrebni ne prosto. za slabije, da dobiju u težini, nego i za one čije je stanje zdravlja sada dobro, da bi oni mogli očuvati svoju snagu i da se Što bolje lizički razviju, a za to je svako dete sposobno.

Na završetku da spomenemo još jedno sredstvo od neocenjive vrednosti za poboljšanje zdravlja; a to su ŠRo/s&/ obroci. Važnost i vrednost toplih školskih obroka rađi poboljšanja dečjeg hranjenja odavna je bila poznata u Evropi a naročito u Americi. Ovi obroci imaju naročitu vaspitnu vrednost i nuđe zgodnu priliku da se deca naviknu na čistu | i zdravu hranu, koja je potrebna za pravilno razvijanje.

Da bismo došli do željenih rezultata pofrebni su veliki napori od školske vlasti i učitelja, da se osigura ispitivanje zdravlja, da se uzmu u obzir zdravstveni uslovi, koji se odnose na intelektualni rad dece i da se osigura kooperacija između škole, zdravstvenih ustanova!) i kuće izvođeći program огпасеп и роčetku ovoga članka.

ИЗ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНЕ ПСИХОЛОГИЈЕ

Вит. С. Радовановић, учитељ — Лесковац.

Дечје склоности к песништву.

„Ти си врт затворен, извор неотворен, студенац покривен. · Соломун.

Оно што им је најбоље и најсветије — храмове своје примитивни људи скривају дубоко у густе и непроходне шуме, далеко од туђинског погледа. Тако и деца. Њихове малене душе, које нису ништа друго до у маломе рекапитулација особина њихових предака са плусом активности и подобности

1) Osim „Sreskih Zdravstvenih Zadruga“, kojih ima vrlo malo, kod nas i nema drugih zdravstvenih ustanova.

Учитељ - 5